Améhek ősidők óta őrzött tudománya

APITERÁPIA

Az Apiterápia kifejezés az Apis = méh és a Terapia = gyógyítás görög szavak összevonásával keletkezett, a méhészeti termékekkel való egészségmegőrzés, gyógyítás tudományát jelenti. A Méhdoktor szereinek egy része növényi eredetű (méz, virágpor, propolisz), másik része pedig a méhek által termelt anyag (méhpempő, méhméreg, méhviasz). Bátran kijelenthetjük, hogy a méhkaptárból kikerülő anyagok mindegyike jó hatással van az emberi szervezetre.

A méz jótékony hatásai az emberi szervezetre:

  • Vírus- és baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatásánál fogva kiváló segítség a felső légúti megbetegedéseknél (pl. mandulagyulladás kezelése mézzel) és szájbetegségeknél (pl. garatgyulladás kezelése mézzel).

  • A sötétebb színű mézekben lévő zsírsavak hatásos kiegészítői a kerengési betegségek, trombózis, arthritis, nőgyógyászati betegségek ( sérülések és gombás megbetegedések kezelésének.

  • A méz elősegíti a vérképződést.

  • Kitűnő segítség az alvászavar, a stressz és a fejfájás kezelésére. Érdemes kipróbálni este lefekvés előtt a meleg mézes tejet. Garantáltan meghozza az édes álmot.

  • A méz flavonoid tartalmának köszönhetően bizonyítottan gyulladásgátló hatású. Jól alkalmazható sebkezelésben, hiszen úgy csökkenti a duzzadásokat, vörösödéseket, hogy nem tesz kárt az egészséges kötőszövetekben. A méz hatására gyorsabban szívódik fel a genny, hamarabb eltűnik a var és az elhalt szövet. Serkenti ezen kívül az új erek, a granulációs szövet , valamint a juvenális sejtek kialakulását is. Bátran használhatjuk vágások, horzsolások és égési sérülések helyi kezelésére.

  • A rendszeres mézfogyasztás fokozza a szervezet endorfin termelését.

  • Segíti az emésztést, stabilizálja a gyomor savháztartását. Ülő munkát végzőknek és időseknek kifejezetten ajánlott enyhe székletszabályozó hatása miatt.

  • A méz bizonyítottan fokozza szervezetünk fizikai ellenálló képességét.

A méhkaptár belsejében a méz mellett számos, a szervezetünk számára értékes kincs található:

Méhpempő

Nem véletlenül hívják ezt a sárgásfehér, opálos, szúrós szagú krémet a Hosszú Élet Elixírjének: zsírokat, gyümölcs– és szőlőcukrot tartalmaz. A teljes B-vitaminsor mellett A-, B-, C-, D-, E-, H-, K-, P vitaminok találhatóak benne…

Propolisz

Kevesen tudják, hogy a méhek különleges csapata készíti a természetben fellelhető egyik legjobb antibiotikumot is, az úgy nevezett Propoliszt, közismertebb magyar elnevezéssel a méhszurkot…

Virágpor

A méhek a virágport a nektár begyűjtésekor szedik össze és hátsó pár lábukon található pollengyűjtő kosárkáikban szállítják a kaptárba táplálékként. Tökéletest tápanyag..

Méhméreg

A méhkaptár egyik csodaszere, a méhméreg, a méhek egy sajátos (a vipera méreghez hasonló) biológiai terméke. Az apiterápiás kezelések során leginkább a reumatikus fájdalmak, izületi gyulladások, ideghártya gyulladás esetén használják..

Méhviasz

A méhviasz a természetben fellelhető természetes viasz, melyet a fiatal munkásméhek virágport fogyasztva választanak ki. Bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatású..

Méhszúrás

A közhiedelemmel ellentétben nem létezik méhcsípés. A méhek ugyanis nem csípnek, hanem szúrnak. A méhszúrásterápiát gyakran használják izületi gyulladások, reumatikus problémák kezelésére…