A virágok ajándéka

Virágpor

A méhek a virágport a nektár begyűjtésekor szedik össze és hátsó pár lábukon található pollengyűjtő kosárkáikban szállítják a kaptárba táplálékként. Azáltal, hogy a virágok bibéin megjelenő hímivarsejteket a méhek összegyűjtik és saját enzimjeikkel tovább érlelik, tulajdonképpen a koncentrátumok koncentrátumát hozzák létre.

A pollen szemcsék annyiféle színárnyalatúak és esszenciájúak, ahány virágról származnak– a fehértől a feketéig, a sárgán át a barnáig. Mindegyikük tartalmaz azonban fehérjéket, aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, hormonanyagokat, zsiradékokat, illatanyagokat, valamint szőlő– és gyümölcscukrot is. Vegetáriánusoknak különösen ajánlott a virgápor fogyasztása, hiszen a 22 ismert aminosav közül 20 féle található a virágporban. 100 gramm bee pollen tehát annyi a szervezet számára fontos aminosavat tartalmaz, mint fél kiló marhahús, vagy 7 tojás.

“A virágpor titkai tulajdonképpen a növényvilág titkai, melyeket a természet az emberiség rendelkezésére bocsát, hogy az sok-sok betegségtől megszabaduljon.” Alin Caillas

A virágpor pozitív hatásai az emberi szervezetre:

  • Virágpor allergia kezelése virágporral? IGEN! Szomorú tény, hogy az emberiség 20%-a allergiás, vagyis hiperérzékeny. A civilizáltabb társadalmakben az arányszám még magasabb. A szervezet téves válaszreakcióját az esetek nagy többségében a belélegzett pollenszemek okozzák, a felszínükön található fehérje molekulák és a levegőből rájuk tapadt szennyeződések ugyanis ingerlik a nyálkahártyát. A probléma oka a civilizációs betegsékekben keresendő. Kivédésére a legjobb megoldás, ha időben felerősítjük az immunrendszerünk védekező sejtjeit. Az allergiás tünetek megjelenésekor érdemes a homeopátia tudományához fordulni. A specifikus immunterápia megoldást jelenthet a problémára, mely során a kutyaharapást szőrivel elvnek megfelelően az allergiás reakciót kiváltó anyaghoz lassan hozzászoktatják a szervezetet.

  • Különlegesen magas természetes tápanyagtartalmánál fogva a virágpor ajánlott táplálékkiegészítő a serdülőkorban levő, növekedő gyerekek számára. Javítja az étvégyat, kedvező hatással van az emésztő szervekre, segíti a tápanyag-hasznosítást. A virágpor fokozza az aktivitást, növeli a szellemi képessége és jó közérzetet biztosít.

  • Sikerrel alkalmazzák idegrendszeri problémák kezelésekor. Magas lítium tartalmának köszönhetően ugyanis normalizálja az agyi idegek működését.

  • A legújabb kutatások kimutatták, hogy különösen ajánlott a napi fogyasztása a fériak számára, ugyanis a bee pollen segít a prosztata panaszok megelőzésében, valamint az elvesztett férfiasság visszanyerésében is.

  • Tritofán tartalmának köszönhetően a virágpor segít a hajhullás megelőzésében, valamint lekűzdésében.

  • Telítetlen zsírsav tartalmánál fogva hatásos segítség az érelmeszesedés megelőzésében, valamint lekűzdésében. Keringési és vérellátási zavarok helyreállításában.

FIGYELEM! A Virágpor érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthat ki. Első fogyasztása előtt érdemes allergiatesztet végezni: kevés propoliszt néhány csepp vízzel összekeverni, majd azt a csukló belső részére kenni. Amennyiben a bőrfelület kipirosodik, biztosan tudhatjuk, hogy pollen-érzékenyek vagyunk.

A virágpor mellett számos más, a szervezetünk számára értékes kincset is rejt a méhkaptár:

Apiterápia

Az apiterápia a méhészeti termékekkel való egészségmegőrzés, gyógyítás tudománya. Ismerkedj meg te is a Méhdoktor évezredek óta őrzött tudományával és használd fel a méhkaptár kincseit saját és családod egészségének megőrzésére.

Méhpempő

Nem véletlenül hívják ezt a sárgásfehér, opálos, szúrós szagú krémet a Hosszú Élet Elixírjének: zsírokat, gyümölcs– és szőlőcukrot tartalmaz. A teljes B-vitaminsor mellett A-, B-, C-, D-, E-, H-, K-, P vitaminok találhatóak benne…

Propolisz

Kevesen tudják, hogy a méhek különleges csapata készíti a természetben fellelhető egyik legjobb antibiotikumot is, az úgy nevezett Propoliszt, közismertebb magyar elnevezéssel a méhszurkot…

Méhméreg

A méhkaptár egyik csodaszere, a méhméreg, a méhek egy sajátos (a vipera méreghez hasonló) biológiai terméke. Az apiterápiás kezelések során leginkább a reumatikus fájdalmak, izületi gyulladások, ideghártya gyulladás esetén használják..

Méhviasz

A méhviasz a természetben fellelhető természetes viasz, melyet a fiatal munkásméhek virágport fogyasztva választanak ki. Bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatású..

Méhszúrás

A közhiedelemmel ellentétben nem létezik méhcsípés. A méhek ugyanis nem csípnek, hanem szúrnak. A méhszúrásterápiát gyakran használják izületi gyulladások, reumatikus problémák kezelésére…