A természetes antibiotikum

Propolisz

Kevesen tudják, hogy a méhek különleges csapata készíti a természetben fellelhető egyik legjobb antibiotikumot is, az úgy nevezett Propoliszt, közismertebb magyar elnevezéssel a méhszurkot. Ezt a sárgás, vörösesbarna színű, gyantás, ragacsos anyagot a méhek egy „külön erre a célra szakosodott” csapata gyűjti a növények mézgás anyagából, fák rügyeinek ragadós váladékából, fiatal ágairól, és levélnyeleiből. Ezeket tápanyagokban gazdag nedveket csak napos, meleg időben, délelőtt 10 és délután 2 óra között gyűjtik. A hazaszállított nedveket átalakítják, majd a kaptár belső higiéniájának védelmére, a betolakodó kórokozók elpusztítására használják.

A népi gyógyászat ősidők óta természetes egészségmegőrző anyagként használja a propoliszt. Az utóbbi évtizedekben azonban egyre több tudományos intézetben foglalkoztak eme természetes gyógyszer kémiai összetételének felderítésével, a betegségek elleni hatásának vizsgálatával. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a Propolisz az egyik legerősebb természetes antibiotikum, melynek nincsenek mellékhatásai, s a többi antibiotikum esetében tapasztalt káros hozzászokás lehetősége sem áll fenn.

A Propolisz magas flavonoid tartalmánál fogva több, mint 40 féle gyógyhatással bír. Néhány ezek közül:

 • A propolisz rendszeres fogyasztásácal nagyban növelhetjük szervezetünk ellenálló képességét, erősíthetjük nyirok rendszerünket.

 • A propolisz baktérium-, vírus-, gomba-, és parazitaölő hatásának köszönhetően a legtöbb és legsikeresebb gyógyulást az enyhe fertőzésekket követő gyulladásos megbetegedéseknél tapasztalták.

 • A felső légúti hurutok (bronchitis, tüdőgyulladás, bronchiális asztma, torokgyulladás, stb), gyomor és bélgyulladások, valamint a húgy- és ivarrendszeri gyulladások kezelésekor használják.

 • Gyakran ajánlják a tiszta, természetes propolisz tabletta szedését a vírusos gyomorbetegségeknél, gyomor és nyombélfekélynél, valamint a bélgombák esetében is, hiszen igen gyorsan felszívódik és konnyedén bejut a sérült szövetekbe.

 • Sikerrel alkalmazzák a reumatikus fájdalmak kezelésekor a propoliszt.

 • A fogíny és száj nyálkahártya betegségek (fogínygyulladás, fogágybetegség, afta, foglazulás, fogmedergyulladás, fogínysorvadás), a gombás szájüreg betegséek, valamint a török és gégegyulladás egyik leghatékonyabb ellenszere.

 • Propolisz a nőgyógyászatban: Nőgyógyászok ajánlják a menstruációs görcsök, a hüvelyi fertőzések megszűntetésére.

 • Kiváló mikrobaölő hatásánál fogva óriási segítséget jelent KÜLSŐLEG a gombás fertőzések, ekcéma, tályogok, pörsenések, felfekvések, valamint a sömör kezelésekor.

 • Sikerrel alkalmazzák a baleseti sebek, égési sérülések, napégések kezelésekor.

 • A gennyes pattanások, miteszerek és szőrtüszőgyulladások hatásos ellenszere.

 • Kiváló vérzéscsillapító a méhszurok.

Figyelem! A Propolisz az arra érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthat ki. Első fogyasztása előtt érdemes allergiatesztet végezni: kevés propoliszt néhány csepp vízzel összekeverni, majd azt a csukló belső részére kenni. Amennyiben a bőrfelület kipirosodik, biztosan tudhatjuk, hogy pollen-érzékenyek vagyunk.

A propolisz mellett számos más, a szervezetünk számára értékes kincset is rejt a méhkaptár:

Apiterápia bemutatása

Az apiterápia a méhészeti termékekkel való egészségmegőrzés, gyógyítás tudománya. Ismerkedj meg te is a Méhdoktor évezredek óta őrzött tudományával és használd fel saját és családod egészségére.

Méhpempő

Nem véletlenül hívják ezt a sárgásfehér, opálos, szúrós szagú krémet a Hosszú Élet Elixírjének: zsírokat, gyümölcs– és szőlőcukrot tartalmaz. A teljes B-vitaminsor mellett A-, B-, C-, D-, E-, H-, K-, P vitaminok találhatóak benne…

Virágpor

A méhek a virágport a nektár begyűjtésekor szedik össze és hátsó pár lábukon található pollengyűjtő kosárkáikban szállítják a kaptárba táplálékként. Tökéletest tápanyag..

Méhméreg

A méhkaptár egyik csodaszere, a méhméreg, a méhek egy sajátos (a vipera méreghez hasonló) biológiai terméke. Az apiterápiás kezelések során leginkább a reumatikus fájdalmak, izületi gyulladások, ideghártya gyulladás esetén használják..

Méhviasz

A méhviasz a természetben fellelhető természetes viasz, melyet a fiatal munkásméhek virágport fogyasztva választanak ki. Bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatású..

Méhszúrás

A közhiedelemmel ellentétben nem létezik méhcsípés. A méhek ugyanis nem csípnek, hanem szúrnak. A méhszúrásterápiát gyakran használják izületi gyulladások, reumatikus problémák kezelésére…